| ||||||
یکی از مشهورترین نظریه های فضایی عصر حاضر دایر بر این که هیچ چیزی قادر به فرار از سیاهچاله ها نیست توسط خالق این نظریه نقض شده است.
استفان هاکینگ، فیزیکدان مشهور و استاد دانشگاه کمبریج می گوید نظریه مشهور او درباره سیاهچاله ها تاکنون اشتباه بوده است. وی در کنفرانسی با موضوع جاذبه در دابلین گفت که او در نظریه اش، دایر بر این که هرچه که به درون سیاهچاله ها (black holes) سقوط کند نابود می شود، تجدید نظر کرده است. او اکنون به این نتیجه رسیده است که سیاهچاله ها ممکن است به "اطلاعات" اجازه فرار دهند. تحقیقات تازه او حتی ممکن است به حل "پارادوکس اطلاعات سیاهچاله" که یکی از معماهای مهم فیزیک نوین است کمک کند. او در هفدهمین "کنفرانس بین المللی نسبیت عام و جاذبه" در سالنی آکنده از مخاطبان نظریه تازه خود را در مقاله ای تحت عنوان "پارادوکس اطلاعات برای سیاهچاله ها" ارائه کرد. او که از مدت ها قبل فلج شده است از طریق دستگاه سخن ساز رایانه ای تکلم می کرد. به این ترتیب او نظریه سال 1975 خود را که حیرت انگیزترین پیشرفت علمی در زمینه مطالعه سیاهچاله ها تلقی می شود اصلاح کرده است. افق رویداد سیاهچاله شیئی فضایی است که اگر چیزی وارد آن شود امکان فرار از آن نخواهد داشت. مرز سیاهچاله "افق رویداد" خوانده می شود. سیاهچاله گاه در اثر فروپاشی ستارگان عظیم به درون خود شکل می گیرد و گفته می شود حتی نور قادر به فرار از آن نیست.
اما اکنون آقای هاکینگ به این باور رسیده است که سفر به سیاهچاله ممکن است چنانکه تاکنون تصور می شد سفری یک طرفه نباشد. گری گیبونز، فیزیکدان و استاد دانشگاه کمبریج گفت که براساس تعریف تازه هاکینگ، افق رویداد سیاهچاله ها از مرز مشخصی که کلیه محتویات درونی سیاهچاله را از جهان بیرون مجزا کند برخوردار نیست. آقای گیبونز گفت: "تصور می شد که زمانی که چیزی به داخل سیاهچاله سقوط کرد برای همیشه گم و ناپدید شده است و تنها اطلاعاتی که درباره سیاهچاله باقی می ماند، جرم و سرعت چرخش آن است." اما این فرض با قوانین فیزیک کوانتوم که رفتار جهان را در کوچکترین ابعاد (اجزای اتم) توضیح می دهد متغایر است. این قوانین حکم می کند که اطلاعات نمی تواند برای همیشه از دست برود و نابود شود. این که اطلاعات از دست می رود یا نه، دارای پیامدهای مهم عملی و فلسفی است. پروفسور گیبونز گفت: "خیلی ها می خواستند باور کنند که اطلاعات می تواند از سیاهچاله فرار کند، اما نمی دانستند فرار آن چگونه ممکن است." 30 سال انتظار استفان هاکینگ برای سالیان دراز استدلال می کرد که میدان جاذبه شدید سیاهچاله ها قوانین کوانتوم را به نوعی وارونه می سازد. او اکنون این اندیشه را کنار گذاشته است. تعریف تازه پروفسور هاکینگ حاکیست که سیاهچاله ها هرگز به طور کامل چیزهایی را که به داخل آنها می افتند نابود نمی کنند و این اجرام تا مدت های طویل به ساطع کردن تشعشعات به جهان بیرون ادامه می دهند و در نهایت سر می گشایند و اطلاعات درون آنها آشکار می شود. او گفت: "من برای 30 سال به این مساله فکر کرده ام ولی حالا جواب آن را دارم." جزئیات مطالعه تازه هاکینگ ماه آینده منتشر خواهد شد. منبع زندگی |
کلمات کلیدی: